LAURA XICOTA: “TRANSFORMEM LES ORGANITZACIONS AMB EL TALENT ADEQUAT A LES SEVES NECESSITATS”

ENTREVISTA: comunicacio21.cat

Laura Xicota és cofundadora i consellera delegada de Merlin Digital Partner, una consultora especialitzada en tecnologies de la informació, que des de fa 15 anys treballa en l’àmbit nacional i internacional en la cerca i selecció de talent digital. Aquesta setmana, el Gremi de publicitat, comunicació i màrqueting ha signat un conveni de col·laboració amb la Merlin Digital Partner amb una aposta clara per projectar els seus associats en el món digital. A Comunicació 21, Xicota posa en valor la captació de talent digital com a distintiu especialitzat.

Com comença el projecte de Merlin Digital Partner liderat pel tàndem Laura Xicota i Cristina Rallo?
Quan treballàvem com a responsables de recursos humans, ens trobàvem habitualment que les persones responsables de la selecció en les consultores externes no tenien el coneixement necessari del sector ni de les posicions. Per això, d’una banda, ens vèiem en la necessitat de professionalitzar els processos de selecció, i de l’altra, d’humanitzar-los, sobretot des de la banda del candidat. És imprescindible parlar en el mateix idioma.

En poc temps Merlin Digital Partner ha ajudat a créixer moltes empreses.
Sí, vam començar amb empreses que avui són grans referents. Des de Wallapop, Glovo o Tenedor. Fer-los créixer en perfils i unitats de negoci completes. A partir d’aquí, ho farem sota la nostra marca i creant una metodologia pròpia. Haver crescut en un entorn tecnològic com és Tech Barcelona ens dona un valor afegit per entendre, de primera mà, les necessitats i el recorregut dels candidats.

Com a experta de captació de recursos humans, quina és la diferència a l’hora de captar talent en el sector digital i de noves tecnologies respecte d’un altre?
És vital entendre el mercat i les tendències del sector. Estar al dia de les noves estratègies de les empreses i actualitzar-se en les tecnologies que es van presentant; però, a banda, és clau conèixer bé el candidat com el gerent de contractació de l’empresa.

Quins altres requisits ha de tenir una IT recruiter eficient?
Com deia anteriorment, un reclutador de TIC ha de conèixer a la perfecció els llenguatges i les tecnologies de les posicions de treball i quines són les necessitats reals de les empreses del sector. Conèixer l’empresa des de dins i tenint clar el pla estratègic, però també la visió a llarg termini.

La IT recruiter té una funció d’alcavota entre l’empresa i el candidat?
[Somriu] Sí, cal que les dues parts s’enamorin i tinguin una relació de llarga durada. I perquè s’enamorin les dues parts, la reclutadora té l’obligació de conèixer-les molt bé, tant l’empresa com el candidat. Al final, la marca personal del candidat i de la cultura corporativa de l’empresa s’uneixen, és vital que estiguin alineades.

Quins requisits té el perfil del millor candidat per a una posició determinada?
La persona adequada per a una posició no necessàriament ha de ser la millor o la que cobri més. El perfil candidat ha de tenir una capacitat d’adaptabilitat, de resiliència, i analitzar la seva trajectòria com a professional, tant els èxits com els errors. Aquest és un dels aspectes més valorats per les empreses, ja que volen incorporar professionals als seus equips que hagin après de situacions anteriors. Nosaltres transformem les organitzacions amb el talent adequat a les necessitats.

“La marca personal del candidat i de la cultura corporativa de l’empresa s’uneixen, és vital que estiguin alineades”

Com a consultora, participeu durant tot el procés de selecció?
Sí, aquest és un dels distintius de Merlin Digital Partner: fem el cicle complet. Malauradament, no és habitual, hi ha consultores que no ho fan així. En aquests moments, és vital ser un soci més dins de l’empresa. Això implica guiar-los, aconsellar-los, estar al costat i no deixar-los fins que junts trobem el perfil adequat.

Quins són els perfils professionals amb més demanda en el sector?
Actualment, els perfils lligats a la intel·ligència artificial. N’hi ha d’altres com analista de dades o expert en ciències de dades, perfils que sàpiguen llegir i interpretar dades, i que a partir d’aquestes sàpiguen prendre decisions, des de l’àrea d’anàlisi i de gestió. I també perfils de producte.

Cal que el candidat a una posició actualitzi constantment el seu currículum en les diferents plataformes i xarxes socials?
Sí, és imprescindible. LinkedIn no deixa de ser un algoritme. Per això, si com a candidat no s’està al dia, no existeixes, no et trobaran. Això ho veiem, també, en perfils que acumulen 10 o 20 anys d’experiència en una posició concreta en una empresa, i volen fer un salt professional, però no tenen actualitzat el seu perfil. O d’altres que volen canviar radicalment de sector. Des de la nostra consultora, hem llançat un servei on ajudem a tenir un perfil amb impacte a LinkedIn.

Merlin Digital Partner ha impulsat un programa de formació per convertir-te en expert de la selecció de perfils IT. En què es basa?
Sí, perquè és una de les posicions més buscades, i no n’hi ha. És un dels problemes principals de les empreses. Set de cada deu necessiten captar talent digital. En el programa compartim la nostra metodologia per arribar al talent i a liderar grans projectes tecnològics. És una formació que et permet entendre quins són els nous perfils digitals i quins requisits tenen. Va dirigit a professionals que necessitin actualitzar-se i fer un salt a projectes tecnològics, i els estudiants que necessiten professionalitzar-se en aquest àmbit. Així és com aportem el nostre granet de sorra a la professionalització d’aquest sector.

Què suposa aquesta aliança amb el Gremi, i què oferiu a les agències i empreses associades?
En primer lloc, per a Merlin Digital Partner és un plaer treballar amb el Gremi, perquè és una aliança que ajudarà a potenciar tot el talent del sector i de les agències que en formen part. Durant un any, oferim als associats tres perfils de màrqueting i gestor de comunitats i serveis de formació, amb descomptes llaminers.

Entradas relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.